Web 2.0
57 theses under this subject heading
Yabancı dil öğretmenlerinin Web2.0 araçlarını kullanma deneyimlerinin incelenmesi
Bu araştırmanın amacı, yabancı dil öğretmenlerinin derslerinde Web2.0 araçlarını deneyimlemeye yönelik görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenoloji deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde MEB'e bağlı ilkokul, ortaokul ve lisede çalışan 20 yabancı dil öğretmeni katılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış, daha sonra içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre web2.0 araçlarıyla tanışma ve kullanma süreci, katılımcıların web2.0 araçlarını kullanmaya hazırlık süreci, Web2.0 araçlarının deneyimlenmesi, Web2.0 araçlarının öğretim programına uygunluğu, karşılaşılan sorunlar, katılımcıların önerileri temalarına ulaşılmıştır. Bulgular, yabancı dil öğretmenlerinin genel olarak Web araçlarıyla E-twning projeleri sayesinde tanıştıklarını ve daha sonrasında derslerinde kullanmaya başladıklarını, kendilerini bu anlamda geliştirmek için hizmetiçi eğitimler aldıklarını, derslerinde Web2.0 araçlarını kullanmanın öğretmenlere kendilerini mutlu hissettirdiğini, öğretmenlerin bu araçları kullanarak çağı yakaladıklarını ve Z kuşağı diye adlandırılan öğrencilerine hitap edebildiklerini düşündüklerini ortaya çıkarmıştır. Araştırma sonuçları, ilgili çalışmalar doğrultusunda yorumlanarak tartışılmış; öğretmenlere yönelik daha fazla hizmetiçi eğitim düzenlenmesi, yabancı dil öğretmenlerinin mutlaka bir projeye dahil olması, öğretmenlerin henüz üniversite eğitimleri esnasında Web2.0 araçlarıyla ilgili bilgilendirilmesi, ders kitapları ve öğretim programının Web2.0 araçlarıyla uyumlu hale getirilmesi gibi birtakım önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Web2.0 Araçları, Yabancı Dil Eğitimi, Fenomenoloji
Web 2.0 destekli 5E modeline dayanan fen öğretiminin öğrencilerin akademik başarı, görsel okuryazarlık düzeyi ve uzamsal görselleştirme becerileri üzerine etkisi
Bu çalışmanın amacı Web 2.0 araçları ile desteklenen fen bilimleri öğretiminin öğrencilerin akademik başarıları, görsel okuryazarlık düzeyleri ve uzamsal görselleştirme becerileri üzerine olan etkisini incelemektir. Çalışma yarı deneme modellerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu modele göre desenlenmiştir. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında yedinci sınıf düzeyinde öğrenim gören 90 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Uygulama 4 hafta sürmüştür. Deney gruplarında web 2.0 araçları ile desteklenen 5E modeline göre fen öğretim planı, kontrol grubunda ise web 2.0 araçlarıyla desteklenmeyen 5E modeline göre fen öğretim planı uygulanmıştır. Araştırmada veriler ön test-son test olarak 'Hücre ve Bölünmeler' başarı testi, görsel okuryazarlık ölçeği ve uzamsal görselleştirme testi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda web 2.0 araçları ile desteklenen fen bilimleri öğretiminin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğu görülmüştür (p<0,05). Web 2.0 araçları ile desteklenen fen öğretiminin öğrencilerin görsel okuryazarlık düzeyi ve uzamsal görselleştirme becerileri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğu bulunmuştur (p<0,05). Araştırmanın sonucunda web 2.0 araçları ile desteklenen fen etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarıları, görsel okuryazarlık düzeyi ve uzamsal görselleştirme becerilerine olumlu katkı sağladığı görülmüştür.
İnsan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersinde web 2.0 araçları ile desteklenen yaratıcı drama yönteminin akademik başarı ve tutuma etkisi
Bu araştırma, İlkokul 4. sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersinin "Hak, Özgürlük ve Sorumluluk" ünitesinde yer alan kavram ve kazanımların öğretiminde yaratıcı drama yönteminin Web 2.0 araçları ile desteklenerek uygulanmasının öğrencilerin akademik başarı ve tutumuna etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, karma araştırma yöntemi desenlerinden iç içe gömülü deneysel desen doğrultusunda tasarlanmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde, Yozgat il merkezinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören 26'sı deney grubunu, 27'si kontrol grubunu oluşturan 53 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan "İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Akademik Başarı Testi", İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Tutum Ölçeği" ve yansıtma raporları ile toplanmıştır. Uygulamada, 10 hafta boyunca kontrol grubu öğrencileri mevcut öğretim programı doğrultusunda öğrenim görürken, deney grubu öğrencileriyle Web 2.0 araçları ile desteklenen yaratıcı drama etkinlikleri ile dersler gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA ile nitel veriler ise içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel bulguları doğrultusunda deney gurubu öğrencileri ve kontrol gurubu öğrencilerinin akademik başarı puanları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Derse yönelik öğrenci tutumlarının bulgularında ise zaman değişkeni açısından istatistiksel olarak bir farklılık bulunurken, yöntem değişkeni açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Nitel verilerin bulgularına göre deney grubu öğrencileri deneysel işlem sürecinde çok eğlendiklerini, yaratıcı drama etkinliklerini çok sevdiklerini, Web 2.0 araçları ile yapılan etkinlikleri yararlı bulduklarını ve insan haklarına yönelik birçok bilgi öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Araştırma sonuçlarından hareketle İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi eğitiminde öğrencilerin akademik başarıları ve derse yönelik tutumlarına katkı sağlamak amacıyla Web 2.0 araçları ile desteklenen yaratıcı drama yönteminden faydalanılabilir.
Web 2.0 araçlarının ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin kelime öğrenimine ve İngilizce dersine yönelik tutumlarına etkisi
Bu çalışmanın amacı, birer web 2.0 aracı olan Powtoon ve Kahoot uygulamalarının ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin İngilizce kelime bilgilerine ve derse yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Çalışma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kırşehir merkez ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören beşinci sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama araçları olarak "Kelime bilgisi başarı testi", "İngilizce dersi tutum ölçeği" ve "yarı yapılandırılmış görüşme formu" kullanılmıştır. Araştırma öncesinde deney ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen kelime bilgisi başarı testi ve Baş (2012) tarafından geliştirilen İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği ön test olarak uygulanmıştır. Ön test puanlarından elde edilen veriler deney ve kontrol grupları arasında hem kelime bilgisi hem de tutum düzeyleri açısından anlamlı bir farklılığın olmadığını göstermiştir. Sekiz haftalık deneysel süreç sonrası deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilere kelime bilgisi başarı testi ve İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca deney grubundaki öğrenciler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler düzenlenmiş ve çalışma kapsamında kullanılan web 2.0 araçlarına ilişkin görüşleri incelenmiştir. Deneysel süreç sonrası deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin hem kelime bilgisi başarı testinden ve hem de tutum ölçeğinden elde ettikleri son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen nicel veriler doğrultusunda, Powtoon ve Kahoot! web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş kelime öğretiminin ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin kelime bilgileri ve İngilizce dersine yönelik tutum düzeylerini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen nitel veriler ise web 2.0 araçlarının ilgi ve dikkat çekici bir özelliklerinin olduğunu, İngilizce dersinde web 2.0 araçlarının kullanımının öğrencilerin derse karşı motivasyonlarını arttırdığını, eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturduğunu, sınıf içi iletişimi ve derse katılımı arttırdığını, öğrencilerin kalıcı öğrenmelerine yardımcı olduğunu ve bu doğrultuda öğrencilerin öğrenmelerine olumlu yönde katkı sağladığını göstermektedir.
Fen bilimleri öğretmenlerinin web 2.0 araçlarına ilişkin farkındalık ve dijital okuryazarlık düzeyleri
21. yüzyıl becerilerinin önem kazandığı bilgi toplumlarında öğrenme ve öğretme süreçlerini teknoloji ve çağdaş yaklaşımlar doğrultusunda tasarlamak bir gereklilik olarak görülmektedir. Bireylerin karşılaştıkları verileri analiz edip ihtiyaç duydukları verilere ulaşabilmeleri ve bunları sunabilmeleri de eğitmenlerden beklenen önemli bir yeterliktir. Araştırma karma yöntem desenlerinden sıralı açıklayıcı desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılında, Kırşehir ili resmi ortaokullarda görev yapmakta olan 121 fen bilimleri öğretmeni katılımı ile yürütülmüştür. Katılımcılar basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin Web 2.0 araçlarına ilişkin farkındalık düzeyleri ve dijital okuryazarlık düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmış olup nicel verilerin toplanmasında "Web 2.0 Araçları Kullanımı Yetkinliği Ölçeği" ve "Dijital Okuryazarlık Ölçeği" kullanılmıştır. Nitel veriler, açık uçlu sorulardan ve yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Nicel verilerin analizinde descriptive analize ve fark testleri kullanırken, toplanan nitel verilerin analizinde içerik analizinden faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda fen bilgisi öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarının kullanırken çeşitli teknolojik ve pedagojik boyutlarda sorunlarla karşılaştıkları tespit edilmiş edilmiştir. Öğretmenler Web 2.0 araçları hakkında sınırlı bilgiye sahip olduklarını ve sınıflarında genellikle Morpa Kampüs ve EBA gibi platformları kullandıklarını belirlenmiştir. Web 2.0 araçlarını derslerine entegre etme konusunda çekimser kalmalarının sebepleri arasında araçlarını kullanımın ve hazırlığına ilişkin yeterli bilgiye sahip olamama, internet hızı ve erişim sorunları yer almaktadır. Katılımcılar, bu araçları deneylerde malzeme eksikliği, ders takibi ve performans ödevi verme amacıyla kullanabileceklerini söylemişlerdir. Öğretmenlerin bu araçları tercih etme nedenleri; onların eğlenceli, hazır olması, uzaktan eğitim avantajı ve zengin görsel içerikleri ve daha verimli ders olanağı sağlaması demişlerdir ayrıca bu araştırama sonunda araçlarla ilgili hizmet içi eğitim almak istedikleri sonucu elde edilmiştir.
Web 2.0 uygulamalarının öğrencilerin Türkçe dersindeki akademik başarılarına ve Türkçe dersine yönelik tutumlarına etkisi
Eğitimde yaygın olarak kullanılmaya başlanan Web 2.0 uygulamaları, öğrenme-öğretme ortamlarında iş birliğini ve aktif katılımı sağlamaktadır. Öğrenmeyi hem eğlenceli hem de anlamlı hâle getiren bu uygulamalar; öğrencilerin motivasyonları, tutumları ve akademik başarıları üzerinde olumlu etki oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Web 2.0 uygulamalarının 5. sınıf öğrencilerinin Türkçe dersindeki akademik başarılarına ve Türkçe dersine yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Düzce ili Merkez ilçesinde bulunan İsmetpaşa Ortaokulunun 5/C sınıfı kontrol grubu, 5/D sınıfı deney grubu olmak üzere toplam 59 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma nicel yöntemlerden ön test-son test kontrol gruplu deneysel desenle gerçekleştirilmiştir. "Kök ve ekler" konusu deney grubunda (n=29) Microsoft Teams, Wordart, Coggle, Mentimeter, Wordwall, Quizizz, Socrative ve Kahoot! ile hazırlanan etkinliklerle; kontrol grubunda ise geleneksel yöntemlerle işlenmiştir. Araştırma, altı haftalık (12 ders saati) bir sürede gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan Türkçe Dersi Başarı Testi ve Kapar Kuvanç (2008) tarafından hazırlanan Türkçe Dersi Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler "SPSS 22.00" paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin normallik durumu "Kolmogorov-Smirnov Testi" ile belirlenmiştir. Ulaşılan veriler, normal dağılım gösterdiğinde ve iki değişkenin karşılaştırıldığı durumlarda "Bağımsız Örneklem T Testi" ve "Bağımlı Örneklem T Testi" ile analiz edilmiştir. İki değişkenin karşılaştırıldığı ve verilerin normal dağılmadığı durumlarda ise "Man Whitney-U Testi" yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Web 2.0 uygulamalarıyla öğretimin gerçekleştirildiği deney grubunda akademik başarı ve Türkçe dersine yönelik tutum puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Deney grubunun Türkçe dersine yönelik tutum puanlarıyla ilgili cinsiyetler arasında herhangi bir farklılık yoktur fakat başarı puanlarında kız öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca teknolojik araçlarla günlük 1 saatten fazla oyun oynayan öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutum puanlarının da 1 saatten daha az oyun oynayanlara göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Web 2.0, Kök ve Ekler, Türkçe Öğretimi, Tutum, Başarı
EFL teachers' perception of web 2.0 technologies on teaching and learning
In recent years, ICT has started to be used to help students think critically, become creative and obtain more successful learning outcomes. Web 2.0 applications such as wikis, blogs, podcasts, social networking such as Myspace, Facebook, YouTube and Instagram constitute important sources for ICT in foreign language classrooms. Studies clearly demonstrate that using Web 2.0 applications yield several benefits: they are easy to use; they can be obtained easily and in many cases freely; and they allow interaction and communication in the classroom environment between teacher and student as well as student to student interaction. The present study aims to investigate the types of Web 2.0 technologies used by English as Foreign Language (EFL) teachers, EFL teachers' perspectives of such tools, and the effect of variables such as gender, teaching experience, daily Internet use, and the computer use on teachers' decision to apply Web 2.0 tools for instructional purposes. A mixed-method research design has been adopted in the current study. In other words, in order to collect research data, two research instruments have been used; The Web 2.0 Application Questionnaire developed for this study and semi-structured interviews. Data was conducted from 56 English teachers working in different TED (Turkish Education Association, Türk Eğitim Derneği) colleges. Participants of the study were 56 English teachers who completed the questionnaire, and 12 teachers volunteered to contribute to interviews. Data analysis was conducted in two stages. Descriptive statistics was used to analyse the data from the 15 Likert-Scale items on the Questionnaire, including demographic information of the participants. Furthermore, Mann Whitney U Test was employed to analyse the influence of "gender" variable, and Kruskal Wallis Test was used to analyse the effects of "use of computer for teaching", "year of teaching experience" and "the daily Internet use" on teachers' applying Web 2.0 tools for teaching purposes. Qualitative data from the interview questions were analysed through content analysis. The findings seem to suggest that teachers participating in this study are well aware of most Web 2.0 tools and the potential uses of ICT technology, and they are inclined to incorporate various Web 2.0 tools for instructional purposes. It has also been found that no statistically significant difference exist between these variables and the teachers' applying Web 2.0 tools in their classes. Key Words: Web 2.0 application, technology integration, teacher perspective, English teachers
Exploring transactional distance in online language learning
Throughout history, no one has ever seen so many rapid changes in the world as they have encountered after the 3rd Industrial Revolution. Industrial developments have brought technological developments and innovations and introduced modern web tools in the 21st century. The tendency of change updated the outdated traditional educational system, and researchers started to question if online education may be integrated into the traditional educational system in the future or maybe successfully replace it. Recently, both in our country and in the world, because of the impact of the COVID-19 pandemic, this utopic idea has prevailed to be accurate and possible that distance education may replace the traditional education system. Technology and modern web 2.0 tools have been integrated into education and thus, proved to have so many advantages. However, it has brought so many disadvantages, too. One of the most disadvantageous and unfortunate ones is learners' Transactional Distance (TD) handicap, which means the deep feeling of isolation, dissatisfaction, and unwillingness while taking online lessons through web 2.0 tools. In this study, great attention is paid to the notion of TD and the relationship between Online Language Education (OLE) and TD. It is also attempted to find out if web 2.0 tools help reduce TD among learners or not. This study includes 211 high school students studying at a state school- Çukurova Electricity Vocational and Technical High School-ÇEMTAL, Çukurova, Adana and having taken online lessons through EBA and ZOOM applications during the 2020-2021 Educational Year. The study results indicate that student-student interaction has the highest effect on decreasing the TD levels of students. According to the results of demographic data by age and grades, there is no statistically significant difference in the total TD scale. However, the results indicate that especially ages of 15 and 18+ benefit more from the teacher. As the students get older, the interaction between them increases. Similarly, grade 2 students benefit less from the student-student interaction than grades 3 and 4. Related to the results of correlation analysis, all the sub-dimensions of the TD scale have a positive relationship with each other. Student-student and student-online program interaction sub-dimensions have a high positive relationship with the total TD. More investment in students and online programs will help decrease the TD level. Key Words: Online education, Online Learning, OLE, OLL, Transactional Distance, WEB 2.0 tools
Fen alanları öğretmen adaylarının web 2.0 araçlarının öğretimde kullanımına ilişkin görüşleri
Bu çalışmanın amacı fen alanları öğretmen adaylarının öğretimde WEB 2.0 araçlarının kullanımına yönelik görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından belirlenmesidir. Bu amaçla Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi fen bilgisi, biyoloji, fizik ve kimya öğretmeni adaylarının WEB 2.0 uygulamalarının öğretim faaliyetlerinde kullanılmasına yönelik görüşlerinin yaş, cinsiyet, bölüm, bilgisayar kullanım düzeyi, WEB 2.0 teknolojileri kullanım yılı, kullanım türü ve öğretimde kullanılabilirliği değişkenlerine göre değişiklik gösterip göstermediği belirlenmiştir. Araştırmanın modeli nicel araştırma modellerinden olan betimsel tarama modelidir. Bu amaçla çalışanların öğretim ortamlarında WEB 2.0 uygulamalarının kullanımına yönelik görüşlerinin belirlenmesi için üç bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formu Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi fen bilgisi, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde öğrenim gören 140 öğretmen adayına uygulanmış ve betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının WEB 2.0 uygulamalarının sınıf ortamında kullanılmasının öğretim faaliyetlerinin etkililiğini ve öğretimin kalitesini arttıracağını, kullanımının kolay olacağı, sınıf ortamında işbirliği ve dayanışmayı artıracağı ve öğretmenin derslerde kullandıkları öğretim tekniklerini destekleyen bir yapıya sahip olduğunu; WEB 2.0 uygulamalarının lisans düzeyinde kullanımının kendisine fayda sağlayacağını, öğrenimin kalitesini arttıracağını, öğrencinin motivasyon düzeyini arttıracağı ve zaman problemi yaşamaksızın üniversitelerde düzenlenen kurs faaliyetlerine katılabilmeyi kolaylaştıracağını düşündükleri belirlenmiştir. Sonuç olarak öğretmen adaylarının öğretim ortamlarında WEB 2.0 kullanımına yönelik görüşlerinin olumlu yönde ve yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Investigating the relationship between Turkish EFL instructors' attitudes towards the use of web 2.0 tools and their tpack ability level
Technology integration into English Language Teaching (ELT) has become increasingly popular with the recent improvements in education technologies. The present study assessed the Turkish EFL instructors' attitudes towards the use of Web 2.0 tools and their Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) ability levels and aimed to explore whether there is a significant relationship between them. Data were collected by quantitative method. The instruments of this study are the Web 2.0 Tools Attitude Questionnaire developed by Christina Karkoulia and TPACK Questionnaire developed by Ali Bostancıoğlu. This correlational study was addressed to 141 in-service EFL instructors in a private university in Ankara, Turkey in the 2021-2022 academic year and 108 instructors responded to the survey. Data were analysed with SPSS v. 26. The findings of this study revealed that there is a significant relationship between EFL instructors' attitudes towards the use of Web 2.0 tools in EFL teaching and their TPACK ability levels. There aren't many studies to explore the relationship between these two variables in the in-service Turkish EFL context, so this study might enlarge the current study by relating in-service EFL instructors' attitudes towards web 2.0 tools and TPACK levels by examining the relationship between them.
Web 2.0 araçları ile işlenen kesirler konusunun ilkokul öğrencilerinin dijital teknoloji kullanımına, matematik öğrenmeyi sevmesine ve matematik dersi motivasyonlarına etkisi
Bu çalışmada ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde Web 2.0 araçlarıyla işlenen "Kesirler" konusunun öğrencilerin dijital teknoloji kullanımına, matematik öğrenmeyi sevmesine, matematik motivasyonuna etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar ilinde bir devlet ilkokulunda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi için uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kapsamında ön test-son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Nicel araştırma ile yürütülen bu çalışmada veri toplama aracı olarak "Matematik Öğrenme Sürecinde Dijital Teknoloji Kullanımı Ölçeği", "Matematik Öğrenmeyi Sevme Ölçeği" ve "Matematik Dersi Motivasyon Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U-Testi, Wilcoxon Signed Ranks Test, Bağımsız Grup t-testi ve Bağımlı Gruplar t-testi kullanılmıştır. Araştırmada, Matematik dersini Web 2.0 araçlarıyla işlemenin öğrencilerin matematiği sevmesine olumlu katkı sağladığı, motivasyonlarını artırdığı ve dijital teknoloji kullanımına olumlu yönde etki sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Sosyal bilgiler öğretiminde web 2.0 araçlarının kullanımının akademik başarı ve derse yönelik tutuma etkisinin incelenmesi
20. yüzyılın sonlarına doğru teknolojinin gelişmesiyle artan bilgi birikimi insanların hayatları, yaşam tarzları, eğitim seviyeleri ve kültürel birikimleri gibi birçok boyutta değişime yol açmıştır. Bu değişimin oluşmasında eğitimin çok önemli bir yeri vardır. Teknolojinin eğitim sürecinde kullanılması verimli öğretim ortamlarının oluşmasını sağlar. Günümüzde teknolojide yaşanan gelişmelerin öğrencilere ve öğretmenlere zengin bir öğrenme ortamı sunması bu gelişmelerden biri olan web 2.0 araçlarını önemli hale getirmektedir. Araştırmanın amacı, 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersi ''Tarihe Yolculuk'' ünitesinin 4 kazanımında kullanılan web 2.0 araçları ders etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına ve Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Bu amaca ulaşmak için çalışmada nicel araştırma ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma modellerinden açımlayıcı sıralı desen uygulanmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılında, Uşak ili Karahallı ilçesi Cumhuriyet Ortaokulu'nda öğrenim görmekte olan 39 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu kolay ulaşılabilir olması için uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Yedi hafta süren araştırmada deney grubunda web 2.0 araçları kullanılarak hazırlanan etkinlikler ile öğretim yapılırken, kontrol grubunda ise öğretim programındaki etkinliklerle dersler işlenmiştir. Nicel veriler, akademik başarı testi ve Sosyal Bilgiler dersi tutum ölçeği ile elde edilerek SPSS 25.0 paket programında bağımsız örneklem T-Testi, bağımlı örneklem T-Testi ve madde istatistikleri ile analizi yapılmıştır. Nitel veriler ise öğrencilerin web 2.0 etkinlikleri ile desteklenen öğretim hakkındaki düşüncelerini yazdığı yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Öğrencilerin görüşme formunda belirtmiş olduğu düşünceler betimsel analiz yöntemi ile tema, alt tema ve kodlara ayrılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda web 2.0 araçları ile derslerin işlendiği deney grubunun mevcut programa göre derslerini işleyen kontrol grubuna göre başarı düzeyleri açısından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ancak web 2.0 etkinlikleri ile işlenen Sosyal Bilgiler dersi sonucunda öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumlarında anlamlı farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Deney grubu öğrencileri yarı yapılandırılmış görüşme formunda Sosyal Bilgiler dersinde web 2.0 uygulamalarını kullanmaktan mutlu olduklarını, diğer derslerde de bu uygulamaları kullanarak derslerini işlemek istediklerini belirtmişlerdir.
Sosyal ağ sitelerinde yankı odası tasarımı: Twitter örneği
İnternetin yayılması ve Web 2.0 teknolojilerinin gelişmesi, iletişimin ulusötesi boyut kazanmasını beraberinde getirmiştir. Coğrafi mesafelerin önemini yitirdiği bu gelişmelerle sosyal yapı, bireylerarası ilişkiler ve grup aidiyeti gibi olgular da etkilenmektedir. Gündelik hayatta varlığını sürdüren geleneksel sosyal ilişkiler bir yandan da biçim değiştirerek dijital ortama taşınmaktadır. Yoğun olarak kullanılan Facebook, YouTube, Instagram, TikTok ve Twitter gibi sosyal ağ sitelerinde takip edilen aile, arkadaş, akraba ve komşular arasındaki ilişkiler; ortak ilgi alanları, ortak gruplar, ortak değerler ve benzerlikler üzerine kurulmaktadır. Bu benzerlikler, sosyal medya platformlarında kültürel, psikolojik ve sosyolojik pek çok açıdan dikkate alınarak analiz edilmektedir. İlgilenilmesi muhtemel konular, kişiler veya ürünler internetin sınırsız veri yığını arasından ayıklanarak filtre balonu aracılığı ile kullanıcılara sunulmaktadır. Barry Wellman (2002), bu şekilde oluşturulan kapalı grupları "küçük kutucuklar" olarak adlandırır. Böylelikle kullanıcılar, kişiselleştirilmiş enformasyon akışının dışında kalanlara karşı dijital bir duvar örmekte ve yalnızca kendi seslerini duyabilecekleri yankı odaları tasarlamaktadırlar. Tasarlanan yankı odaları, ötekileşme, kutuplaşma ve siberbalkanlaşma gibi olguları ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kullanıcıların bir sosyal ağ sitesi olan Twitter'ı yankı odası oluşturacak şekilde nasıl kullandıklarını ortaya koymaktır. Çalışmada, Sakarya Üniversitesi lisans öğrencileri arasından seçilen yirmi Twitter kullanıcısıyla yapılan görüşmelerin yanı sıra gözlem ve doküman analizi yöntemi kullanılmıştır.
Teknoloji destekli eğitimin Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dil becerilerine etkisi
Bu araştırmada, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen A1 öncesi ve temel düzey (A1-A2) 47 Macar öğrencinin teknoloji destekli eğitimle dil becerilerinin geliştirilip istem yanlışlarının sağaltılması amaçlanmaktadır. Çalışma, nicel, nitel verilerin toplanıp analiz edildiği ve bilgilerin bir deney veya müdahale denemesi içine dahil edildiği (Creswell ve Creswell, 2018) karma yöntemlerden deneysel müdahale tasarımına göre desenlenmiştir. Bu öğrencilere araştırmacı tarafından kurulan, içeriğinde konu anlatım videoları, Web 2.0 aracı Lumi ile yapılmış etkinlikler, sohbet ve canlı desteğin bulunduğu hizliturkce.com web sitesi kullandırılmış aynı zamanda 18 hafta boyunca haftada 4 saat istem konularının öğretiminin öncelendiği çevrim içi Türkçe dersleri yapılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda uygulama öncesi ve sonrası uygulanan Yabancılar İçin Türkçe Konuşma Özyeterlik Ölçeği, Türkçe Öğrenme Tutum Ölçeği, Yazılı Anlatım Tutum ve Kaygı Ölçeği ve Türkçe sınavı kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile incelenip SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın nitel veri toplama araçları ise uygulayıcı-araştırmacı günlüğü ve yapılandırılmış öğrenci görüşme formudur. Nitel verilerin incelenmesinde içerik çözümlemesi tekniği kullanılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda teknoloji destekli eğitimin öğrencilerin istem hatalarını sağaltmada, yazılı anlatım becerilerini, konuşma öz yeterliklerini, yazılı anlatım tutum ve kaygılarını geliştirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler eğitimin öğrenmelerini olumlu yönde geliştirdiğini fakat web sitesinin ara yüzünün geliştirilip siteye daha çok etkinlik, kısa hikâyeler, Türkçe sözlük ve seviye belirleme sınavları eklenmesini istemiştir. Uygulayıcı araştırmacı da öğrencilerin dil becerilerinin, bilgi ve iletişim teknolojileri okuryazarlığı becerilerinin geliştiğini fakat internet, elektrik ve uzaktan eğitim araçlarıyla zaman zaman sorun yaşandığını gözlemlemiştir.
Web araçlarının kullanımına ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi
Araştırma, Web 2.0 araçlarının kullanımına ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerini farklı değişken ve boyutlar açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Sınıf öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanımlarının ve ölçeğin alt boyutlarının; cinsiyete, yaşa, kıdeme, öğrenim durumuna, nerede öğretmenlik yaptığı ve sınıf mevcudu değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği sınıf öğretmenlerinin görüşleri ışığında ortaya konulmuştur. Araştırmada nicel ve nitel verilerin bir arada bulunduğu bir karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu için araştırmacı tarafından geliştirilmiş, "Demografik Bilgiler Formu" ve "Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Düzeyinde Web 2.0 Kullanımı Ölçeği" nitel boyutu için yine araştırmacı tarafından geliştirilen, "Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu" kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmına 2022-2023 eğitim-öğretim yılı içerisinde Siirt ili genelinde görev yapan 181 sınıf öğretmeni katılmış, araştırma gönüllülük esasına dayalı ve online anket yolu ile gerçekleştirilmiştir. Nitel kısım için 8 öğretmen ile görüşme yapılmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler yapılarak frekans, yüzde değerleri bulunmuş ve Korelasyon Analizleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Ölçeğin analizi için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri sonucunda; sınıf öğretmenlerinin ilkokul düzeyinde Web 2.0 araçlarını kullanımlarının; cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılık göstermezken kıdem, öğrenim durumu, nerede öğretmenlik yaptığı değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin ilkokul düzeyinde Web 2.0 araçlarını kullanımlarının; yaş ve sınıf mevcudu değişkenleri ile arasında anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin çözümlenmesi sonucunda ise öğretmenlerin genellikle derslerinde Web 2.0 araçlarını kullanmaya çalıştıklarını ancak kullanımı müfredat ve iş yoğunluğu, mesleki yetersizlikler, donanım ve alt yapı gibi bazı etmenlerin etkilediğini belirtmişlerdir.
Fonksiyon öğretiminde 5E modeline uygun Web 2.0 araçları ile işlenen canlı derslerin değerlendirilmesi: Bir eylem araştırması
Eğitim öğretim sürecinde bireylerin daha çok duyu organlarına hitap ederek bilginin kalıcılığını arttırmayı amaçlayan teknoloji entegrasyonu çalışmalarının gerçekleştirilmesi, eğitimciler üzerine düşen önemli bir görevdir. Öğrenen ihtiyaçlarının sürekli değiştiği ve neredeyse doğumundan itibaren teknoloji ile iç içe olan öğrenenlerin eğitiminde, eğitimcilerin teknoloji destekli uygulamaları kullanmaları artık bir ayrıcalık değil zorunluluk haline gelmiştir (Önal, 2018). Özellikle sunduğu imkanlarla ve çeşitliliği ile Web 2.0 araçları eğitim ve öğretim sürecine hızla dâhil olmaya başlamıştır. Web 2.0 araçları iletişim, etkileşim, bilgi paylaşımı ve bilgiye kolay erişim, işbirlikçi içerik oluşturma, içerik depolama ve paylaşma, değerlendirme, görselleştirme gibi pek çok imkân sunmaktadır. 13 Mart-19 Haziran pandemi yasakları döneminde EBA' nın Canlı Ders uygulaması ve EBA TV, eğitimin aksamamasını sağlayan, teknolojinin eğitimde yoğun bir şekilde kullanılmasının artık bir zorunluluk olduğunu gösteren uygulamalardır. Bu yapılan çalışmalar eğitim kurumlarının teknolojik altyapı noktasında sorunları çözmeye başladığını ancak bu durumunun öğretmenlerin teknolojiyi kullanmaları noktasında yeterli olmadığını göstermektedir (Akgün, Yılmaz ve Seferoğlu, 2011). Bu aşamada öğretimdeki eksikliklere daha kolay ve pratik çözümler üreten Web 2.0 teknolojilerinin kullanımı matematik öğretimi açısından alan yazına katkı sağlayacaktır. Bunun yanında birçok gelişen, yenilenen ve eğitim-öğretim ihtiyaçlarına göre kullanıma uygun hale getirilen Web 2.0 araçlarının günümüzün yeni teknolojileri olarak eğitim ve öğretime nasıl entegre edilmesi gerektiği bu çalışmanın önemli sonuçlarından olacaktır. Bu düşünceyle çalışmanın amacı, pandemi döneminde işlenen canlı derslerde fonksiyon öğretiminde 5E modelinin basamaklarına uygun kullanılan Web 2.0 araçlarının matematik dersine entegrasyon sürecinin değerlendirilmesidir. Araştırmada eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Ayrıca araştırma, iki farklı onuncu sınıf şubesinde okuyan, araştırmacının canlı derslerini takip eden toplam 46 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada seçilen fonksiyon kavramı karmaşık bir içeriğe sahiptir ve bu karmaşıklığı içinde birçok alt kavramları bulundurmasına dayanmaktadır (Adams, 1997). Alan yazında fonksiyon kavramı ve alt kavramlarına yönelik birçok araştırma bulunmaktadır. Fakat bu çalışmadaki gibi hem Web 2.0 araçlarının kullanıldığı hem de yöntem olarak bir eylem araştırmasının kullanıldığı bir çalışma alan yazında bulunmamaktadır. Çalışmada fonksiyon öğretimi Web 2.0 araçları ile 5E modeline göre gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada 5E Modeli üzerine inşa edilen fonksiyon konusunun ilk iki kazanımı, seçilen web 2.0 araçları kullanılarak anlatılmış, yine 5E modelindeki değerlendirme basamağına uygun olarak da değerlendirilmiştir. Araştırmanın süreci boyunca hem araştırmacı öğretmenin kendi öğretmenlik deneyimi boyunca gözlemlediği hem de ilgili literatürün belirttiği gibi matematik dersine web 2.0 araçlarının entegrasyonuna odaklanılmıştır. 5E modelinin her bir basamağına yönelik seçilen Web 2.0 araçları kullanılarak hazırlanan ders içerikleri araştırmacı öğretmen tarafından planlı bir şekilde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak canlı derslerin video kayıtları, araştırmacının tuttuğu yansıtıcı günlükler, öğrenci görüşme formları, dersleri takip eden uygulama öğrencilerinin ders gözlem formları ve çevrimiçi yapılan değerlendirme sınavı bulunmaktadır. Veri analizi, öğrencilerin görüşmeler ve ders sonrasında doldurdukları anketlere verdikleri yanıtlar invivo kodlama yönteminden yararlanılarak yapılmıştır. Analiz sonuçları ve değerlendirme sınavına verilen yanıtlara bakılarak Desmos, Quizziz kullanılarak yapılan canlı derslerin, geleneksel yöntemlerle yapılan derslere göre daha ilgi çekici ve daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında fonksiyon konusunun öğretimi ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Medyanın dijitalleşmesi sürecinde Web 2.0 kullanıcılarının haber tüketim tercihleri: Kullanımlar ve doyumlar kuramı çerçevesinde bir alan araştırması
Bu çalışmada, kullanımlar ve doyumlar kuramı çerçevesinde Web 2.0 kullanıcılarının haber tüketim motivasyonları, tercihleri ve tatminlerinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Araştırmada, öncelikle, 430 Web 2.0 kullanıcısına ulaşılmış ve katılımcıların haber tüketimlerinde en çok kullandığı üç aracın YouTube, Instagram ve haber sitesi-dijital gazete olduğu belirlenmiştir. Çalışma, bu üç araç ile sınırlandırılmıştır. Web 2.0 kullanıcılarının, ilgili medya araçları üzerinden haber tüketim motivasyonlarını belirlemek amacıyla Haber Tüketim Motivasyonları ve Tatminleri Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek için yapılan açımlayıcı faktör analizi (afa) %77,23'lük varyansa sahip beş faktörlü bir yapı önermiştir. Doğrulayıcı faktör analizi (dfa), yakınsak ve ayrışma geçerliğine ilişkin analizler bu yapıyı doğrulamıştır. Ölçeğin iç tutarlılık değerinin yüksek (αToplam= .90) olması da ölçeğin güvenilir olduğunu ortaya koymuştur. Ölçek Eğlence ve Rahatlama, Güvenirlik, Teknik Olanaklar ve Kolaylık, Zengin ve İsteğe Bağlı İçerik ve Aktif Katılım olmak üzere 5 faktörlü bir yapıdan oluşmaktadır. Bu faktörler, katılımcıların haber tüketim motivasyonlarını temsil etmektedir. Çalışmada geliştirilen ölçek, 1062 ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim gören Web 2.0 kullanıcısına uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, üç araç bağlamında katılımcıların YouTube'a yönelik daha olumlu, haber sitesi-dijital gazeteye ise daha olumsuz tutuma sahip olduğu görülmüştür. Katılımcıların haber tüketim motivasyonlarının cinsiyet, sınıf ve fakülteye göre farklılaşmadığı bulgulanmıştır. Tekrarlı ölçümler için tek faktörlü ANOVA sonuçları da medya aracına göre, haber tüketim motivasyonlarında anlamlı bir farklılık olduğunu göstermektedir (p<.001). Anahtar Sözcükler: Kullanımlar ve doyumlar, Haber tüketim motivasyonları, Dijital haber, Web 2.0
Matematik öğretmenlerinin ölçme aracı olarak öğrenci yanıt sistemlerini kullanmalarını destekleyen bir mesleki gelişim programı tasarımı
Bu yüksek lisans tez çalışmasının amacı, ölçme-değerlendirme sürecinde kullanılabilecek sınıf yanıtlayıcı sistemleri hakkında matematik öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek ve sınıf uygulamalarında sınıf yanıtlayıcı sistemlerini kullanan öğretmenlerin görüşlerinin neler olduğunu incelemektir. Bu amaç doğrultusunda teknoloji desteği ile yapabilecek ölçme-değerlendirme uygulamaları ve kullanımları hakkında bilgi vermek, öğretmenlere uygulama imkanı sunmak hedeflenmektedir. Bu araştırmanın verileri nitel araştırma yöntemi olan durum çalışması yöntemi ile toplanmıştır. Çalışma İzmir ilinde görev yapmakta olan 40 matematik öğretmeni (20 ortaokul, 20 lise) ile üç gün süren mesleki gelişim eğitimi gerçekleştirilmiştir. Bu matematik öğretmenlerinden 3 ortaokul ve 3 lise matematik öğretmeni ile eğitim içeriğindeki Web 2.0 araçlarının ölçme-değerlendirme sürecinde kullanımına yönelik sınıf uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Çalışma örneklemi derinlemesine araştırma yapılmasına olanak tanıyan amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Üç gün süren mesleki gelişim eğitimi süresince öğretmenlerin ölçme-değerlendirme yaklaşımları, eğitim-öğretimde ve ölçme-değerlendirme süreçlerinde teknoloji kullanım durumları ortaya çıkarılmaya çalışılmış, ölçme-değerlendirme süreçlerinde kullanılabilecek Web 2.0 araçları tanıtımları ve uygulamaları yapıldıktan sonra eğitimin içeriği ve Web 2.0 araçlarının kullanılabilirliği üzerine öğretmen görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Sınıf uygulamalarında bu araçları deneyimleyen altı öğretmenin (3 ortaokul, 3 lise) ders dinlemeleri gerçekleştirilmiştir. Öğretmenler ile Web 2.0 araçları ile hazırlık ve sınıf uygulamalarında yaşadıkları süreçlere yönelik görüşmeler yapılmıştır. Gerçekleştirilen eğitim öncesinde ve sonrasında kullanılan veri toplama formları, sınıf uygulamalarının video kayıtları, derslere ait gözlem notları ile sınıf uygulamaları öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen görüşmeler çalışmanın veri kaynaklarıdır. Veri toplama formları içerik analizi yöntemi ile analiz edilirken, transkript edilen ders videoları ve görüşmeler gözlem notları ile beraber betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerden, çalışmanın başlangıcında öğretmenlerin teknoloji kullanımını akıllı tahtadan soru yansıtma olarak yararlandıkları, ölçme-değerlendirme süreçlerine teknolojiyi daha çok soru çözmek için ve soruyu yazarak harcayacakları zamandan tasarruf sağlamak için yaptıkları görülmüştür. Ölçme-değerlendirme ve teknoloji kullanımı konusunda eğitim alan öğretmenin az sayıda olduğu, ölçme-değerlendirme süreçlerinde teknoloji kullanımının öğretmenler arasında yaygın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Web 2.0 araçlarının bilinirliğinin az olduğu görülmüştür. Gerçekleştirilen eğitim süreçlerinden memnun kalan öğretmenlerin ölçme-değerlendirme süreçlerinde Web 2.0 araçlarından yararlanma fikri ile ilgili olumlu görüş bildirdikleri görülse de öğretmenlerin müfredat yoğunluğu ve alt yapı/donanımsal özellikler sebebiyle sınıflarda Web 2.0 araçları kullanımı konusunda olumsuz görüş belirttikleri görülmüştür. Sınıf uygulamaları gerçekleştiren öğretmenlerin seçtikleri Web 2.0 araçlarının öğrenci ilgisini çekecek, katılımı artıracak uygulamalar olduğuna dikkat ettikleri, öğrenme eksikliklerinin belirleme amaçlı yararlandıkları bu araçların anında değerlendirme fırsatı sağlayan rapor özelliğinden faydalanmanın kendilerine kolaylık sağladığını ve öğrencilere anında dönüt vermeye yaradığını ifade etmişlerdir. Sınıf uygulamaları gerçekleştiren öğretmenlerin öğrenme eksikliklerini belirleyerek anında dönüt vermeye çalışmalarından biçimlendirici değerlendirme yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır. Uygulamalar süresince yaşanan en büyük sıkıntının ise internet ile alt yapı/donanımsal özelliklerin yarattığı sorunlar olduğu görülmüştür. Bu durumun eğitim sonrası öğretmenlerin görüşleri ile paralel olduğu anlaşılmıştır.
Fen bilimleri öğretmenlerine yönelik sosyo-bilimsel konuların öğretiminde dijital hikâye kullanımına ilişkin mesleki gelişim programının hazırlanması ve değerlendirilmesi
Bu çalışmada fen bilimleri öğretmenlerine yönelik sosyo-bilimsel konuların öğretiminde dijital hikâye kullanımına ilişkin mesleki gelişim programının hazırlanması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Sinop ili ve ilçelerinde bulunan ortaokullarda görev yapan 9 (8 kadın, 1 erkek) fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynağını Web 2.0 Araçları Soru Formu, Sosyo-Bilimsel Konulara Yönelik Anlayış Formu, Dijital Hikâye Değerlendirme Rubriği, Dijital Hikâye Destekli Öğretim Sürecine Yönelik Görüş Formu, Mesleki Gelişim Programı Değerlendirme Formu ve alan notları oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarından elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Araştırma sonunda fen bilimleri öğretmenleri çoğunlukla sosyo-bilimsel konuların fen programında yer almasını olumlu bulduklarını diğer fen bilimleri konularından farklı olarak sosyo-bilimsel konuların öğrencilerde farklı bakış açıları kazandırarak problem çözebilme yeteneklerini geliştirebildiklerini, eleştirel düşünme, karar verme ve tartışma becerilerinin gelişimini arttıracağını düşündükleri belirlenmiştir. Fen bilimleri öğretmenleri sosyo-bilimsel konuların dijital hikâyelerin sınıf içi kullanımının öğrenci açısından dikkat çekici, aktif katılımı sağlayan ve birçok becerinin olumlu yönde gelişmesine olanak tanıyan tarafına vurgu yaparken; öğrenciler açısından teknoloji bağımlılığı, uygulamanın zaman alması gibi nedenlerle ise zayıf yönlerine dikkat çekmişlerdir. Araştırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde dijital hikâyelerin sosyo-bilimsel konuların öğretiminde kullanılmasının öğrenci ve öğretmen açısından etkili olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Sosyal bilgiler öğretiminde Web 2.0 araçlarının kullanılmasının ortaokul öğrencilerinin üstbilişsel farkındalık düzeyleri ve akademik başarılarına etkisi
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretiminde Web 2.0 araçlarının kullanılmasının ortaokul öğrencilerinin üstbilişsel farkındalıkları ve akademik başarıları üzerine etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz döneminde İstanbul ili Sancaktepe ilçesinde MEB'e bağlı bir ortaokulun 6. sınıfında öğrenim gören 16'sı kız 9'u erkek toplamda 25 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntemden yararlanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda veri toplama aracı olarak "Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği" ve "Akademik Başarı Testi" kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise ortaokul 6. Sınıf öğrencilerinin uygulama sonunda sosyal bilgiler öğretiminde Web 2.0 araçlarının kullanılmasıyla ilgili görüşlerini almak amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formundan yararlanılmıştır. Nicel ölçme araçlarından elde edilen veriler istatistik paket programı (SPSS) kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel ölçme aracından elde edilen veriler ise, betimsel analiz yönteminden yararlanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın nicel verilerinden elde edilen sonuçlara bakıldığında, ortaokul öğrencilerinin sosyal bilgiler konularının öğretiminde Web 2.0 araçları kullanılmadan öncesi üstbilişsel farkındalık düzeyi ön-test puanları ile kullanıldıktan sonrasındaki son-test puanlarının farklılaştığı, son-test puanlarının daha yüksek olduğu ve öğrencilerin üstbilişsel farkındalık düzeylerinin ön test ve son testte akademik başarılarına göre de farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda elde edilen sonuçlara bakıldığında ise, öğrencilerin Web 2.0 araçlarına yönelik olumlu bir bakış açısı geliştirdikleri, derse ilgi ve isteklerinin arttığı, öğrenmeyi kolaylaştırdığı, kalıcılığı sağladığı, konuları pekiştirdiği, motivasyonlarını arttırdığı, öğrenmeyi eğlenceli hale getirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, araştırmanın nitel bulgularının nicel bulguları desteklediği ve tamamladığı görülmektedir.
Türkçe öğretmenlerinin web 2.0 araçları kullanma durumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
Hayatı kolaylaştıran, bilgiye erişimde ve daha birçok eylemde kişiye vakit kazandıran, aynı anda pek çok duyuya hitap eden etkileşimli eğitim ortamlarının oluşmasında etkili olan teknoloji, insan yaşamının vazgeçilmezi hâline gelmiştir. Özellikle öğretim teknolojileri denince akla ilk gelen uygulamaların başında Web 2.0 araçları yer almaktadır. Öğretimi daha eğlenceli hâle getiren, çevrim içi/ çevrim dışı uygulamalarla Web tabanlı öğretim materyalleri hazırlamaya imkân sunan Web 2.0 araçları, öğretim sürecinde öğretmenlere yardımcı olmaktadır. Bununla beraber günümüzün Z kuşağı bireyleri Web tabanlı uygulamalarla bilgiyi şekillendirebilmekte, dönüştürmekte, paylaşabilmektedir. Dolayısıyla öğretmenlerin Web 2.0 araçlarını kullanma durumlarını belirlemenin bu açıdan oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın amacı Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçları kullanma durumlarını farklı değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli üzerine yapılandırılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin çeşitli illerinden görev yapmakta olan 422 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen Türkçe Öğretmenlerinin Web 2.0 Kullanma Durum Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Geliştirilen ölçek iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmenlerin demografik yapılarına yönelik sorular yer alırken diğer ikinci bölümde ise öğretmenlerin Web 2.0 kullanma durumlarını belirlemeye yönelik maddeler yer almaktadır. Verilerinin analizinde Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) analiz teknikleri kullanılmıştır. Geliştirilen ölçeğin Cronbach Alpha güvenilirlik katsayısının, 93 olduğu görülmüştür. Bununla beraber veriler, SPSS 23 programı kullanılarak parametrik testlerden tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t-testi, LSC Post-Hoc analizi gibi çeşitli istatistik testleri ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularından hareketle Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçları kullanma durumları cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek süresi, bilgisayar kullanımı, internet kullanma süresi, Web 2.0 araçlarından haberdar olma durumları, hizmet içi eğitim alma durumu değişkenlerine yönelik anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Ortaokul öğrencilerinde sosyal medya kullanımının fen eğitimi ile ilişkisinin incelenmesi
Bu araştırmada ortaokul 7. ve 8.sınıf öğrencilerinin sosyal medya kullanımının fen dersi eğitimin ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2020-2021 eğitim öğretim yılı döneminde Antalya ve Tokat illerinde belirlenen okullarda ortaokul 7.sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında tarafsız bir şekilde seçilen örneklem grubuyla betimsel bir araştırma yapılmıştır. Bu amaçla ilgili illerden 7.sınıf düzeyinden 216 ve 8. sınıf düzeyinden 136, öğrenci araştırmada örneklem olarak kullanılmıştır. Pandemi şartlarında yüz yüze eğitimin olmaması sebebiyle çevrimiçi olarak Google form aracılığıyla öğrencilere kişisel bilgi formu ve 14 maddeden oluşan 'Sosyal Ağ Siteleri Kullanım Amacı Ölçeği' uygulanmıştır (Karal ve Kokoç, 2010). Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre sosyal ağ siteleri kullanım amacı ile ders notu arasında 'sosyal etkileşim iletişim amaçlı kullanım' ve 'eğitim amaçlı kullanım' alt faktör boyutunda anlamlı bir fark bulunurken 'tanıma ve tanınma amaçlı' alt faktör boyutunda bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Sosyal medya aracılığıyla yapılan fen eğitiminden öğrencilerin memnun kaldığı tespit edilmiştir. Gelecek yıllarda sosyal medya okuryazarlığı ve sosyal medyanın öğretmen veli öğrenci bağlamında etkin kullanımı noktasında verilecek eğitimler bireylerin daha bilinçli yetişmesine katkı sunabilir.
Web 2.0 araçlarıyla düzenlenen etkinliklerin matematik öğretmen adaylarının bazı alan yeterliliklerine etkisi
Bu çalışmanın amacı, 5E modeline uygun Web 2.0 araçları ile düzenlenen matematik öğretimi ders etkinlikleri tasarım deneyimlerinin öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan yeterliği, öğretim teknolojilerine yönelik tutumu ve Web 2.0 araçlarıyla hızlı içerik geliştirme öz-yeterliği üzerindeki etkisini incelemektir. 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz döneminde ilköğretim matematik öğretmenliği programı 3. sınıfta öğrenim gören 33 öğretmen adayı ile gerçekleştirilen bu çalışmada karma araştırma desenlerinden iç-içe karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda tek gruplu ön test-son test desen, nitel boyutunda ise durum çalışması yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma 10 hafta boyunca "Sayıların Öğretimi" dersi kapsamında yürütülmüştür. Bu kapsamda, uzaktan eğitim süresince öğretmen adaylarına matematik öğretiminin farklı aşamalarına hitap eden Web 2.0 araçlarının kullanımı, bu araçlar kullanılarak etkinliklerin nasıl oluşturulacağı ve oluşturulan etkinliklerin matematik öğretimine nasıl entegre edileceği hakkında bilgiler video aracılığıyla sunulmuştur. Bu sürecin sonunda öğretmen adaylarından Web 2.0 araçları entegreli 5E modelinde uygun ders planı hazırlamaları ve sunmaları istenmiştir. Çalışmada nicel veriler "Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi", "Web 2.0 Hızlı İçerik Geliştirmeye Yönelik Öz-Yeterlik" ve "Öğretim Teknolojilerine Yönelik Tutum" ölçekleri ile toplanmış ve analizi IBM-SPSS 20.00 programı ile yapılmıştır. Nitel veriler ise yapılandırılmış form ile toplanmış ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışma sonunda elde edilen nicel bulgulara göre, öğretmen adaylarının "Web 2.0 Araçlarıyla Hızlı İçerik Geliştirmeye Yönelik Öz-yeterlik" düzeyinde ve alt boyutlarından olan "hazırlık ve "değerlendirme" düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu belirlenmiştir. "Öğretim teknolojilerine yönelik tutum" düzeyinde anlamlı bir fark gözlenmemiş olmasına rağmen "derslerde öğretim teknolojilerini kullanımına inanma", "derslerde öğretim teknolojilerini kullanımından zevk alma" ve "öğretim teknolojilerini kullanımından zevk almama" alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlenmiştir. Öğretmen adaylarının "Teknolojik pedagojik alan bilgisi" ve alt boyutlarının düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülmemiştir. Öğretmen adaylarının görüşleri doğrultusunda, kendilerini yeterli gördükleri araçların, yetersiz gördüğü araçlara göre daha fazla olduğu ve meslek yaşamlarında Web 2.0 araçlarını kullanma konusunda istekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın öğretmen adaylarına, teknoloji entegrasyonu hakkında farkındalık kazandırdığı, matematik öğretiminde web 2.0 araçlarının kullanım şeklini öğrettiği, Web 2.0 araçları ile içerik üretebilmeyi sağladığı ve teknoloji kullanımı konusunda olumlu tutum, yeni bilgi ve beceri geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının etkinlik oluşturmada, soruları hazırlamada ve öğrencilere uygun anlatım yöntemini bulmada zorlandıkları sonucuna varılmıştır.
Sınıf öğretmenlerinin bilgisayar okuryazarlık ve web 2.0 araçlarını kullanım düzeylerinin incelenmesi
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin bilgisayar okuryazarlık düzeylerinin cinsiyet, eğitim durumu, bilgisayar kursu alma durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini ve web 2.0 araçlarını kullanma durumlarını belirlemektir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Tokat ili merkez ilçesinde çalışan 300 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri sosyodemografik bilgi formu, Kolburan Geçer ve Dağ (2010) tarafından geliştirilen bilgisayar okuryazarlık ölçeği ve Karaca ve Aktaş (2019) tarafından geliştirilen Web 2.0 araçlarını kullanım durumlarına yönelik anket ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma neticesinde sınıf öğretmenlerinin bilgisayar okuryazarlık düzeyinin cinsiyete, eğitim düzeyine, bilgisayarla ilgili eğitim alma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği, mesleki kıdeme göre düşük düzeyde anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin en fazla haberdar olduğu Web 2.0 araçları sırasıyla Facebook, MSN, video paylaşım siteleri, günlükler, Wiki, podcastlardır. Sınıf öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanım sıklıkları her gün Facebook, haftada bir Wiki, ayda bir MSN-video paylaşım siteleri-günlükler ve podcast ağırlıktadır. Sınıf öğretmenleri Facebook, MSN ve video paylaşım sitelerini en çok iletişim amacıyla kullanırken, Wiki ve Podcast'ı bilgi edinme amacıyla, günlükleri mesleki amaçla kullanmaktadırlar. Genel olarak bilgisayar okuryazarlık düzeylerinin ise yüksek olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin eğitim ortamında teknolojiyi etkili bir şekilde kullanabilmesi için sınıf öğretmenlerine hizmet içi eğitim kursları verilebilir. Birbirine yakın okullar arasında teknoloji ile ilgili gruplar oluşturulup öğretmenler arasında bilgi, tecrübe paylaşımı sağlanabilir. Eğitim-öğretim ortamlarının fiziki imkânları teknoloji kullanımına imkân verecek şekilde düzenlenebilir. Web 2.0 araçlarıyla ilgili eğitim fakültelerinde sınıf öğretmeni adayları derinlemesine bilgilendirilmelidir. Bu araçların sınıf içinde ve dışında eğitsel amaçlı kullanımı artırılmalıdır.